Klassresa - tips på resmål

Här tipsar vi om olika resmål för er klassresa, både inom Sverige och utomlands

Innan ni åker på klassresa

Har ni bestämt er för att åka på klassresan men behöver lite tips på resmål? Då har du kommit rätt. På den här sidan har vi samlat många roliga förslag på olika resmål och aktiviteter som vi rekommenderar och vill tipsa er om. Vi har även flera förslag på hur ni bäst kan sälja till klassen.

 

Att åka på klassresa medför många fina stunder och minnen för livet. Att åka hela klassen på utflykter, resor och aktiviteter gör att klassen blir mycket mer sammanhållen och lär känna varandra på ett helt annat sätt än vid skolbänken. Det är också en fin avslutning på en tid man haft tillsammans. Men för att kunna åka på klassresa krävs det mycket planering kring vart man ska åka, vilka aktiviteter man vill göra samt hur mycket pengar klassen behöver tjäna ihop. Ett tips är att klassen kommer överens om vart de vill åka/resa innan försäljningen drar igång, så att de har ett gemensamt mål att sikta på.

 

Som lärare eller ansvarig vuxen är det viktigt att kolla upp alla regler, bestämmelser och annan viktig information vad som gäller angående klassresa. Det är även bra att ha med sig kontaktinformation till en nära anhörig till varje elev om något skulle hända. 

EN RESA DU MINNS HELA LIVET

Resmål i Sverige:

Stockholm

Stockholm

Vår fina huvudstad är den staden i Sverige som erbjuder flest olika aktiviteter och sevärdheter. Några exempel på fartfyllda aktiviteter är Gokart, Gröna Lund, Paintball & Bodyflight. För er som inte är höjdrädda finns flertal spännande aktiviteter så som flyga Luftballong, åka upp 130m i SkyView på Avicii arena, eller utmana er själva med en helt nyöppnad Höghöjdsbana i Hammarbybacken som dessutom har fantastisk utsikt över Stockholm. 

Vi har självklart exempel på lugnare aktiviteter som att besöka djurparken Skansen, strosa runt i Gamla stan eller varför inte besöka något av dom populära museum Stockholm har att erbjuda som Naturhistoriska riksmuseet, Tekniska museet, Fotografiska museet eller Moderna museet.

Göteborg

Göteborg – Sveriges näst största stad. Här hittar ni allt från god mat, shopping & många spännande aktiviteter. Har ni inte testat trampolinparken JumpYard är det en perfekt möjlighet att göra det. Jumpyard passar perfekt för er som vill hoppa runt och leka eller lära er något nytt häftigt trick på trampolin. Några fler roliga ställen att besöka är Nöjesparken Liseberg och åka den berömda Lisebergbanan, Valkyria eller för de allra modigaste Atmosfear. Ett annat alternativ att göra i Göterborg let’s boat där ni hyr en elbåt och upplever staden från de historiska kanalerna. Ni kan också besöka något av Göteborgs museum som t.ex det flytande museet Maritiman där man får bestiga en ubåt och massa mer.

vy över hamnen i göteborg med byggnaden som kallas läppstiftet i förgrunden
Kolmården

Norrköping

I Norrköping ligger djurparken Kolmården där får man aldrig en tråkig stund. De finns alltid något kul att hitta på eller besöka några av de häftiga djuren. Kolmården har över 60st olika djurarter och med Safaribanan får man uppleva några av djuren uppifrån linbanan. Banan åker över djur som bland annat lejon eller giraffer och om ni håller utkik kan ni även se många fler spännande djur.

 

När ni vill ta en paus från djuren passar det perfekt att åka Kolmårdens åkattraktioner. Det finns åkattraktioner som passar alla olika åldrar. Allt från att åka Bamses honungsburkar till att åka den prisbelönta berg- och dalbanan ”Wildfire” som går upp till 115km i timmen. Hela banan är gjord i trä och en av backarna har hela 83 graders lutning. Helt klart värt att testa för de allra modigaste!

Öland

Vår näst största ö i Sverige. Här finns många fina platser att besöka & uppleva. Några av de populäraste platserna att besöka är Långe Erik som är en fyr på 32m byggd på kalksten. Även Borgholms Slottsruin är en populär plats att besöka, den ligger på Ölands västra kust där erbjuds riddarskolor, utställningar & guidade turer runt om i slottsruinen. 

På den Norra sidan ligger den välkända Böda sand camping. Campingen ligger på en 2 mil fantastisk sandstrand & utöver de finns pooler, restauranger, golfbana, bageri & mycket mer. 

landskapsbild över öland
Sälen

Sälen

Det perfekta fjället att åka till för utförsåkning! Även för er som föredrar längdskidor finns det många fina spår att välja mellan.

Sälen består av fyra skidområden: Högfjället, Hundfjället, Lindvallen & Tandådalen. Med Sälens SkiPass ingår självklart att åka i alla fyra olika områden & backar. Sälen ligger också något närmare än exempelvis Åre resmässigt för de flesta. 

Åker man hit sommartid är vandring en fantastisk upplevelse. Lederna är tydligt uppskyltat med röda kors och det finns gott om rastplatser men fin utsikt.  

I Sälen finns leder för både nybörjare och erfarna. För att ta sig upp finns lift igång som både hjälper dig att komma upp men även ner.  

 

Tivoli, bad & djurparker:

Liseberg och Gröna Lund kan du läsa mer om under Stockholm och Göteborg. 

parken zoo skylt i trä

Parken Zoo

Parken zoo är en djurpark i Eskilstuna. De erbjuder inte bara att se på olika djurarterna, de har även en del åkattraktioner, camping & pooler att svalka sig i. Parken öppnades 1898 och har vart en favorit bland många sedan dess. De har många olika djur, allt från lejon, jaguarer & tigrar till marsvin, sköldpaddor & grodor. Gillar ni djur, karuseller och pool så är Parken zoo utan tvekan något för er.

Kokpunkten

Från gammalt ångkraftverk till Sveriges första äventyrsbad med invigning 2014. Yü ligger i centrala Västerås och med en 15 min promenad från Central stationen är man framme vid badet. Det gör det lätt att ta sig hit även från andra städer.

Kokpunkten är en av de första baden i Norden som utvecklat en VR-rutschkana där helt andra sinnen låses upp. Med sammanlagt en längd på en halv kilometer rutschkanor så finns det en som passar alla!

Kokpunkten
Boda Borg

Boda Borg

Boda Borg är ett äventyrshus fyllt med tuffa roliga utmaningar. Ni kommer bilda lag om 3 till 5 deltagare i varje grupp. Tillsammans väljer ni vilken utmaning som står på tur, det finns allt från kluriga gåtor till mer aktiva hinderbanor. Ni hittar Boda Borg i flertal olika städer:  Karlskoga, Karlskrona, Oxelösund, Skellefteå, Sävsjö, Torpshammar & Östersund. För er som vill utanför Sveriges gränser så hittar ni även Boda Borg i Irland, Schweiz & USA. Helt enkelt en plats och utmaning för alla.

Tips på resmål utomlands:

Danmark

Danmark

Att åka till Köpenhamn Danmarks huvudstad är ett mycket populärt resmål för skolklasser & lag. Köpenhamn är verkligen en stad som passar alla åldrar. De finns massor av olika aktiviteter, restauranger, mysiga caféer, shopping & massa mer. 

 

Ca 3 timmar utanför Köpenhamn I staden Billund ligger den välkända nöjesparken Legoland. De är en av de populäraste platserna att besöka under vistelsen i Danmark, de finns allt från roliga åkattraktioner, bygga häftiga Legobyggnader, kolla på shower & för dom allra modigaste finns åkattraktionen ”Vikings river splash” där man sitter upp till 9 personer i en flotte som åker längst med floden rätt ner i ett åtta meter fritt vattenfall. Vågar du testa?

Spanien

Spanien passar er som vill åka till varmare breddgrader men ändå inte allt för långt. Med Spaniens goda mat, sköna klimat, fina stränder, sol & bad spelar det ingen större roll vart i Spanien ni åker ni kommer inte bli besvikna. För er som vill blanda sol, bad & shopping är Barcelona den perfekta staden. Barcelona erbjuder stort utbud av olika butiker allt från kända lyxmärken som Prada & Gucci till billigare outlets. Nere vid Barcelonas hamn Port Vell ligger ”Aquarium de Barcelona”. Där finns 35 olika akvarium med över 11000 olika vattendjur. De har även en vattentunnel på 80 meter där man är omringad av massa häftiga djur & fiskar medans man går igenom tunneln. Helt klart värt att besöka.

Spanien
Italien Kolosseum

Italien

Italien är inte bara välkänd för sin goda pasta och pizza, de är även ett land med många fina sevärdheter. Ett måste att besöka är ett av Roms mest kända och historiska byggnad Colosseum med byggåret 72-80 e Kr. 

 

För er som gillar shopping rekommenderar vi Europas modecentra Milano. Där finns alla lyxiga designermärken du kan tänka dig Gucci, Versace, Chanel och mycket mer. I Milano är det inte bara shopping som gäller de finns mer än så te.x se på  fotbollsmatch, besöka de fina slottet som ligger mitt i staden eller åka en sightseeingbuss för att se stadens historia.

London

Klassresa till London är de perfekta resmålet om ni vill resa utomlands till en storstad. London passar alla olika åldrar men rekommenderas att åka hit för er som är lite äldre och kan utforska London på egen hand när klassen inte har inbokade aktiviteter.  

Ett måste i London är att ta en shopping runda på den stora shoppinggatan Oxford street och besöka någon av de populära museum London har att erbjuda. Exempel på museum är Churchill War Rooms som är ett militärmuseum, National Gallery och Victoria and Albert Museum som båda är museum med mycket fin konst att kolla på. Ni får inte heller missa att åka de dubbeldäckade Hop-on-hop-off sightseeing bussarna på en guidad tur genom London. Det är minst sagt en spännande & lärorik åktur.

London

Tips - tjäna ihop pengar

Sälj choklad till klassresan

Tips på hur ni kan tjäna pengar till klassresan

Beroende på vart ni ska på klassresa om det är utomlands eller till närmsta stad, har alla gemensamt att det behövs tjäna ihop pengar till klasskassan. Det behöver inte alltid vara så svårt att nå era mål men det kräver engagemang. Här nedan har vi några förslag på enkla sätt att tjäna ihop till ert mål. Som ni säkert redan har hört är det inte tillåtet för föräldrar att gå in med pengar som stöd. Eleverna måste på egen hand tjäna ihop till klassresan. 

Sälja produkter

5/5

Snabbaste sättet att tjäna pengar till klassresan!

Sälja produkter från företag har många bra fördelar. Eftersom de oftast har hög vinst till er som säljer, så kan ni snabbt tjäna ihop pengar till erat mål. Med Chokladkassens lättsålda choklad hjälper vi er att nå era mål. Tips är att sälja något som är uppskattat av hela familjen såsom choklad och lakrits. Då når ni den bredaste publiken och gör det lätt att snabbt sälja många produkter. 

Anordna skoldisko

Tjänster

Här är det endast fantasin som sätter stopp för vad ni kan göra. Erbjuda grannar gräsklippning, plocka skräp åt kommunen, tvätta bilar, samla pant eller skotta snö.  Här är det bra om någon håller i det hela för hela klassen så att inte alla springer runt med olika engagemang och ambition. 

Loppis

Att ställa ut på loppis är perfekt sätt att tjäna pengar till klassen. Alla har alltid något som behövs rensas bort i sitt rum eller förråd. Detta alternativ bidrar också till miljön då man istället för att kasta saker kan låta någon annan få del av det. 

Vi önskar lycka till och är tacksamma om vi kan vara med att hjälpa er att nå till ert mål!

/Teamet på Chokladkassen